Luni, 09 Iulie 2012 10:14

Formula Prima a participat la GEROTHERM ACADEMY 2012, în Elveţia

SC Formula Prima SRL a participat în luna iunie acestui an la Gerotherm Academy 2012 în Elveţia.
La această misiune au fost delegaţi Dl. Deak Ferenc (inginer proiectant cu experienţă de 18 ani în proiectarea sistemelor sanitare, termice, solare şi de ventilaţie) şi Dl. Meyndt Alex (inginer de instalaţii cu experienţă de 6 ani în executarea sistemelor sanitare, termice, solare şi de ventilaţie).
Academia a avut loc în localitatea elveţiană Benken şi s-a extins pe o perioadă de două zile. Au participat firme specializate în domeniul geotermiei din întreaga Europă.
În prima parte a Academiei Dl. Prof. Dr. Daniel Pahud de la SUPI Laboratorul de Energie (CH) a prezentat principalele metode de proiectare a plantaţilor mari de sonde geotermale, piloni de energie, în vederea obţinerii unei eficienţe maxime a întregului sistem geotermal. Totodată s-au prezentat câteva problemele întâmpinate la proiectarea plantaţiei geotermale cu piloni de energie la Aeroportul din Zuerich.
În continuare, toţi participanţii academiei s-au deplasat la un şantier apropiat de localitatea Benken unde s-a asistat la următoarele operaţiuni:
»» forajul găurii în care se va introduce sonda
»» introducerea sondei geotermale
»» inspecţie video a sondei geotermale
»» testul de presiune
»» testul de curgere (test debit)
»» testul de răspuns termic a terenului => se determină conductivitatea termică (W/m*K) a solului şi rezistenţa termică (m*K/W) a sondei geotermale.
În cea de a doua parte a Geotherm Academy 2012 s-au prezentata de diferite firme discursuri în domeniul geotermiei:
»» Produse de calitate pentru a asigura sisteme geotermale cu eficienţa înaltă – Dl. Alfons Ebnoether – Haka Gerodur AG (CH)
»» Sisteme geotermale de înaltă eficienţă pentru încălzirea/ răcirea clădirilor de locuit – Dl. Mathias Kolb – Amstein + Walthert AG (CH)
»» Piloni de energie, o soluţie eficientă, pentru clădiri mari – Dl. Achim Schroeter - Haka Gerodur AG (CH)
»» Rezultatele monitorizării funcţionarii a sistemelor geotermale mari - Dl. Ruediger Grimm – Geoenergie- Konzept AG (CH)
»» Experienţă de 10 ani cu sisteme Minergie-P (Aplicaţii) – Dl. Vesa Pajasmaa – IEP Ingenieur AG (CH)
»» Aspecte de viitor în proiectarea clădirilor cu pierderi energetice zero – Dl. Sandro Schopfer – Keoto AG (CH)
Pe tot parcursul academiei participanţii au avut oportunitatea de a schimba informaţii, impresii despre diferitele experienţe dobândite în domeniul geotermiei cât şi despre temele prezentate la
Geotherm Academy 2012.
Firma elveţiană HAKA GERODUR a fost şi va rămâne unul din elita producătorilor de sonde geotermale.


Ing. MEYNDT Alex
S.C. Formula Prima S.R.L.


gerothermpiciorgerothermpushgerotherm3

gerotherm2gerotherm1